55 huse kan være i fare nu


HJØRRING: Mens der forhandles om kystsikring, forsøger Hjørring Kommune at afværge risikoen for, at sommerhuse på kommunens 50 kilometer lange kyststrækning styrter ned i bundter.

- Hvis der for eksempel røg 20 huse på en nat, ville det jo være at betragte som en naturkatastrofe, fastslår formand for teknik og miljø i Hjørring Kommune, Ole Ørnbøl (S).

Risikoen for det scenarie er nemlig ved at være til stede. Koncentrationen af huse i farezonen på kommunens kyststrækning er nemlig kraftigt stigende i takt med at kysten rykker tilbage.

En frisk optælling viser, at der lige nu ligger 55 huse med en afstand på mellem 0 og 15 meter til kanten. Da stormen Egon hærgede for et år siden, forsvandt der nogle steder mellem 10 og 15 meter af kysten.

Rømningspåbud på vej
Foreløbig har kommunen givet et klart nedrivningspåbud til tre grundejere i Nørlev og Nørre Lyngby. Det er huse, som ifølge kommunens vurdering, ikke står til at redde.

Yderligere ti grundejere kan snart forvente at få en henvendelse fra kommunen

- Det er huse med en afstand på mellem nul og seks meter til kanten. Dem indleder vi nu en dialog med om en plan for huset, og nogle af dem vil formentlig få et rømningspåbud inden længe, fortæller teamleder i Team Byggeri i Hjørring Kommune, Torben Frandsen.

Et rømningspåbud betyder, at ejerne ikke længere må opholde sig i huset.

Forskellige løsninger
Torben Frandsen oplever, at grundejerne generelt er positive overfor henvendelsen. Nogle er allerede i gang med at flytte huset på grunden. Andre er i gang med at bygge et nyt hus på samme grund, og så er der selvfølgelig også dem, der satser på, at der kommer en løsning med kystsikring, som kan forlænge husets levetid.
 
Link artikel nordjyske (Kræver login): Se artikel her

AF JAKOB GAMMELGAARD
JAKOB.GAMMELGAARD@NORDJYSKE.DK
Publiceret den 16.01.2016
spacer NEWWWEB CMS spacer