Gi’ en skærv til kystsikring


NØDRÅB: Hjørring Kommune beder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om hjælp til at redde sommerhusene ved Nørlev strand

- Vi er nødt til at have noget hjælp. Én ting er at få lov til at kystsikre, en anden ting er at få udgifterne dækket, påpeger Ole Ørnbøl (S), formand for teknik- og miljøudvalget i Hjørring Kommune.

- Når man kan se, at staten bruger penge på kystsikring længere ned langs Vestkysten og på Nordsjælland, er det ganske uforståeligt, at der ikke kan falde bare en lille smule af til vores 52 kilometer kyst, siger Ole Ørnbøl.

Kystdirektoratet har givet principiel tilladelse til ”hård kystsikring” med store sten i Nørlev, og et stort flertal af sommerhusejerne har tilkendegivet, at de er parate til at betale til det.

Begynder at tro på det
Blandt dem er Frans Nørby, Hjørring, der har haft sommerhus ved Nørlev strand i 30 år og for længst har set sit første sommerhus ryge i havet.

- Jeg har ikke troet på kystsikring tidligere, men det er som om, der er sket noget på det seneste. Når feriebyen og kommunen også er med, mon så ikke det lykkes, siger han.

Frans Nørby er selv parat til at betale til kystsikring, selv om hans nye sommerhus - foreløbig - ligger trygt og godt i anden række fra kysten.

Prisen anslås til at være 1500 kr. årligt pr. hus til sandfodring samt et engangsbeløb, der bliver mindre, jo længere huset ligger fra kysten.

- For os bliver det et engangsbeløb på 40-50-60.000 kr., og det gør man jo gerne. Ellers kan man jo godt tælle ned til, hvor lang tid der er igen, mener Frans Nørby.

Men der kan gå en rum tid, før et konkret projekt er vedtaget, godkendt og sat i værk.

- Og for hvert hus, der falder i havet, bliver der færre sommerhusejere til at betale, bemærker Ole Ørnbøl.

Tre huse på fem dage
Siden lørdag er tre sommerhuse blevet havets bytte ved Nørlev strand. Det er ikke gået hen over hovedet på cheferne i Kystdirektoratet.

- Det går godt nok voldsomt for sig i Nørlev, medgiver Hans Erik Cutoi-Toft, Kystdirektoratets afdelingschef for søterritoriet.

Han synes, det er ærgerligt at se sommerhusene skride i havet, men kan ikke hjælpe med penge.

- Kystsikringsloven er meget klar. Det er grundejernes opgave at sikre deres huse. Det er rigtigt, der er nogle konkrete steder ned langs Vestkysten, hvor staten beskytter nogle områder, men det er baseret på nogle historiske hændelser, forklarer Hans Erik Cutoi-Toft.

Kan kun rådgive
Fordelingen af penge til kystsikring har Kystdirektoratet ingen indflydelse på.

- Det, vi kan gøre, er at yde den bedst mulige rådgivning, så sommerhusejerne kan få lavet noget kystsikring, der virker. Vi benytter os af alle de virkemidler, vi har, forsikrer han og beklager, hvis sommerhusejerne ved kysten i Hjørring Kommune opfatter Kystdirektoratet mere som modspiller end medspiller.

- Vi gør vores bedste. Hvis det ikke har været godt nok, vil vi i hvert fald gøre, hvad vi kan, for at de ikke oplever det sådan fremover, siger Hans Erik Cutoi-Toft.
Publiceret den 04.02.2016
spacer NEWWWEB CMS spacer